Főoldal
 
Az alapítványról
 
Dr. Kós Károlyról
 
Képek-filmek
 
Konferenciák
 
Aktuális események
 
Korábbi események
 
Pedagógusoknak
 
Dr. Kós Károly érdemérem
 
Kirándulás-szervezés
 
Játék
 
Közhasznúsági jelentések
 
Adó 1%
 
Támogatóink
 
 
 
2022. május/Pünkösd hava 21.  Ma Andor, András, Andrea, Endre, Konstantin, Tibád névnap van.

vissza


PÁLYÁZATI FELHÍVÁS


A Dr. Kós Károly Néprajztudós Közhasznú Alapítvány

II. NEMZETKÖZI NÉPISMERETI FILMSZEMLÉJÉRE

A filmszemle időpontja és helyszíne:

2015. augusztus 28-29-30.

SZTÁNA

(Erdély, Dr. Kós Károly születési helye)Pályázati feltételek:

Kategóriák


Tárgyi néprajz: népi építkezésről, eszközökről, használati tárgyakról, mesterségekről készült alkotások (maximum 50 perc)

Szellemi néprajz: filmtanulmányok egy településről, valamint népszokásokat, hagyományokat - zene, tánc, mese, stb. - feldolgozó alkotások (maximum 50 perc)

Portré néprajzosokról: néprajztudománnyal foglalkozó személyiségeket bemutató portréfilmek (maximum 50 perc)

Élő néprajz: a fiatalság (25 éves korig) által bármilyen képfelvevő eszközzel (telefon, fényképezőgép, videokamera stb.) rögzített képsorok ma is élő hagyományos eseményekről, megmaradt tárgyi emlékekről (maximum 15 perc)

Nevezési díj

Nevezési díj nincs.

Jogi és személyi feltételek

Állampolgárság és lakóhely tekintetében a kiíró nem köt ki feltételt a pályázókkal szemben.
Egy pályázó több pályaművet is benyújthat.
Nem pályázhatnak a kiíró tisztségviselői, alkalmazottai, valamint a felsoroltak közeli hozzátartozói.
A pályázat nyelve magyar.
A beadandó film nyelve magyar, vagy magyar nyelven feliratozott.

Filmek benyújtásának módja


Minden alkotást 3 példányban külön DVD-n, DVD-video (menü nélkül) formátumban kérünk beküldeni, melynek mindkét sávjára fel kell írni a műsorhangot.
A borítókon fel kell tüntetni az alkotó, vagy alkotóközösség nevét, címét, valamint film címét, a DVD-ken pedig az alkotó nevét, és a film címét.
A pályázatra olyan alkotások is benyújthatók, melyek már valamely médiumban bemutatásra kerültek.
Nem nyújthatók be azok a filmek, amelyek az Első Népismereti Filmszemlére már benyújtásra kerültek.
A II. Nemzetközi Népismereti Filmszemlére a 2010. január 01-je után készült alkotásokkal lehet nevezni.
A technikailag gyenge minőségű filmeket az előzsűri elutasítja!

Pályamunkák beadásának feltételei


A pályázó a pályázatra jelentkezésével egyidejűleg felelősséget vállal arra, hogy pályázati anyaga a saját ötletére alapozott, továbbá arra, hogy a benyújtott film nem sérti más szerzői, felhasználói, illetve személyiségi jogát, valamint annak nyilvánosságra hozatala semmilyen jogszabályt nem sért.
Amennyiben a pályamunka részét képezi létező termék vagy létező jogi személy jogilag védett márkajelzése, logója vagy bármely más arculati eleme, a pályázat érvényességének feltétele az adott márka, logó vagy arculati elem jogtulajdonosának írásos hozzájárulása.
A pályázat beadásával amennyiben a pályamunka más személy bármely jogát sérti, az abból fakadó bármilyen igény tekintetében a pályázó teljes jogi felelősséggel tartozik, és egyben mentesíti a kiírót mindennemű jogi igény érvényesítése alól.
A pályázóknak és munkáiknak meg kell felelnie továbbá a kiírásban szereplő feltételeknek.
A kiíró a pályázat elkészítésével kapcsolatos költségeket nem téríti meg.

Szerzői és felhasználói jogok


A pályázók a pályamunkához fűződő jogaikra vonatkozóan a jelentkezéssel egyidejűleg vállalják az alábbiakat: a pályázati feltételek elfogadásával hozzájárulnak ahhoz, hogy a pályázatra beküldött alkotásuk a Dr. Kós Károly alapítvány archívumába, és az alapítvány által szervezett ingyenes programokon vetítésre kerüljenek.
A pályázó a pályázatra jelentkezéssel egyidejűleg – az esetlegesen elnyert díj kivételével – lemond mindenféle térítési és költségigényéről.
A pályázat kiírója a pályázati kiírásban leírtak megváltoztatásának jogát fenntartja.A Nevezési lapok és DVD-k beküldési határideje:
2015. július 15.Beküldési cím: Dr. Kós Károly Néprajztudós KH Alapítvány 1192 Budapest, Kós Károly tér 3.
A nevezési lapokat e-mailen is kérjük elküldeni, cím: drkoskarolyalapitvany@gmail.com

A nevezett filmek közül előzsűri választja ki a szemlére bejutó alkotásokat.
Zsűritagok felkérése folyamatban.

Díjazás


I. díj: 80.000 Ft

II. díj: 70.000 Ft

III. díj: 50.000 Ft

A pályázati kiírást a www.drkoskaroly.hu honlapon aktualizáljuk.

SZTÁNA


Sztána a kalotaszegi Alszeg legkisebb települése Bánffyhunyad és Zsobok közelében, a mai Szilágy megyében. 198 fő lakja, akik túlnyomó többségben reformátusok.

Itt nincs betonút, nincs vezetékes víz, nincs szennyvízcsatorna, nincs orvosi rendelő, nincs iskola, nincs saját polgármestere, nincs munkalehetőség. Van viszont egy lelkes társaság a helyi református lelkész Papp Hunor vezetésével, akik újraépítik, renoválják és a közösség érdekében hasznosítják a régi épületeket, népszerűsítik a szép környezetet és a környék látnivalóit, a hagyományokat.

Látnivalók: Református templomát a 17. században építették újjá, majd többször is bővítették, átalakították, tornyot építettek hozzá. Csodálatos mennyezetének megalkotása Gyalui Asztalos János nevéhez köthető. A 19. században szükségessé vált a mennyezet restaurálása, ami az eredetihez hasonló kazettás elemekkel történt. A szószékkorona megfestése és a papi szék Umling Lőrinc munkája. A 20. század első felében építették a falu görög katolikus templomát, melyet a híres építész, Kós Károly tervezett.

A környék legjelentősebb épülete, a XX. századi magyar építőművészet egyik legjelentősebb alkotása: Kós Károly saját lakóháza, az eredetileg hétvégi háznak tervezett Varjúvár, mely 1910-ben épült. Efölött, a Dimbul Crucii lejtőjén építette az 1920-as években a Varjú-tanyáját, amelyet alkotóhelyként használt. A kettő között áll a mai üdülőtelep legnagyobb épülete, az ugyancsak Kós által tervezett Szentimrei-villa.

Itt, a Varjúvárban született 1919. augusztus 31-én Kós Károly negyedik gyermeke, Dr. Kós Károly akadémikus néprajzkutató.vissza a lap tetejére