Főoldal
 
Az alapítványról
 
Dr. Kós Károlyról
 
Képek-filmek
 
Konferenciák
 
Aktuális események
 
Korábbi események
 
Pedagógusoknak
 
Dr. Kós Károly érdemérem
 
Kirándulás-szervezés
 
Játék
 
Közhasznúsági jelentések
 
Adó 1%
 
Támogatóink
 
 
 
2024. április/Szent György hava 17.  Ma Csongor, Rezső, Rudolf névnap van.

vissza
2011. SZEPTEMBER - DR. KÓS KÁROLY NÉPRAJZI GRAFIKÁINAK KIÁLLÍTÁSA - PÁPADr. Kós Károly hagyatéka a Kékfestő Múzeumban          Dr. Kós Károly erdélyi néprajzkutató grafikáiból nyílt kiállítás a Kékfestő Múzeumban tegnap este. A nagyközönség előtt bizonyára ismert a Kós Károly név – az építész,festő, grafikus, író és könyvkiadóé. Fia, Dr. Kós Károly (1919-1996) erdélyi néprajzkutató nevével viszont jóval kevesebben találkoztak. Tájmonográfiák és néprajzi tanulmányok egész sora jelzi termékeny munkásságát, melynek különleges része a szerző által készített, kiváló rajzok sokasága.          A Kékfestő Múzeumban bemutatott kiállítás a kutatómunka során készült eredeti rajzokat mutatja be, amelyeket a tudós jegyzetfüzetébe, múzeumi leírókartonokra, pauszra vagy egyszerű papírdarabokra rögzített. Ezek a grafikák átfogó képet mutatnak a hagyományos erdélyi népélet ma már csak nyomokban meglévő teljes anyagi kultúrájáról. A néprajztudós hagyatékának kiállítása kitűnően illeszkedik a régi mesterséget bemutató Kluge-műhely falai közé, hiszen a tárlat olyan ősi mesterségek tárgyainak grafikai megjelenítése mentén kalauzol bennünket, amely szintén mérhetetlen érték a ma embere számára. A kiállításon megismerhettük a gyűjtögetés, méhészkedés, halászat, vadászat jellegzetes ősi tárgyait és azok aprólékos díszítéseit.
          Dr. Kós Károly több évtizedes munkássága alatt négyezernél is több rajzot, térképet, grafikont készített. Néprajzi gyűjtései közben hamar rájött, hogy a fotók nem pótolhatják a rajzot, hiszen a fényképezőgép lencséje mindent egyformán rögzít, amit a felszínen lát, míg a néprajzos szeme már értékel és válogat – vélte a grafikusművész. Dr. Kós Károly olyannyira ragaszkodott a rajzokhoz, hogy még akkor is ezt a fajta képrögzítési módot alkalmazta, amikor már rendelkezésre álltak korszerű fényképezőgépek.          A magas művészi értéket képviselő kiállítás megnyitóján részt vett Kós Béla, a grafikusművész fia, unokái Kós Réka és Emese, dédunokái, a Dr. Kós Károly Néprajztudományi Közhasznú Alapítvány elnöke, Papp Andrea valamint Pápa polgármestere, a Polgármesteri Kabinet vezetője és a képviselőtestület egyes tagjai.
          A tárlat megnyitóján dr. Áldozó Tamás köszöntötte a megjelenteket, majd megjegyezte, a tegnapi volt az első ünnepélyes alkalom azóta, hogy a Kékfestő Múzeum újból megnyitotta kapuit és megkezdte működését. Éppen ezért köszönet illeti a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot a felújításokra és a 2011. évi működésre szánt 10 millió forintos támogatásért, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt azért, hogy lehetővé tette azt, hogy a Kékfestő Múzeum – a Magyar Állam tulajdonából ki nem adható – épületében Pápa Város Önkormányzata fenntartásában a múzeum működhessen és köszönet illeti a korábban is a múzeumban dolgozók kitartását, akik hosszú hónapok bizonytalanságai után mégis kitartottak – fogalmazott a polgármester. - Egy múzeum életképességét az is visszaigazolja, hogy időszaki kiállításoknak is helyet tud adni. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan gyűjtemények, kiállítások, amelyek számolnak e múzeum létével és szívesen idehozzák anyagukat – köszönte meg dr. Áldozó Tamás a Dr. Kós Károly hagyaték Pápára érkezését, s azt, hogy a gyűjteményt a pápaiak is láthatják.          A kiállításmegnyitón dr. Méri Edina múzeumigazgató összefoglalta Dr. Kós Károly munkásságát, majd a tárlat kapcsán úgy fogalmazott, egy olyan kiállítást láthatunk a múzeumban, melyben érdemes elidőzni, a rajzok tisztaságát megcsodálni és elgondolkodni azon, hogy mennyi mindent meríthetünk a hagyományos paraszti kultúrából, mely sokkal nagyobb hangsúlyt kellene, hogy kapjon a magyar kulturális életben és a főként a közoktatásban.
          A Dr. Kós Károly Néprajztudományi Közhasznú Alapítvány elnöke, Papp Andrea érdeklődésünkre elmondta, alapítványuk célja elsősorban, hogy tisztázza az apa és fia közti különbséget, hiszen legtöbben az építész Kós Károlyt idézik fel, éppen ezért hangsúlyozzák a grafikusművész doktori címét. Papp Andrea úgy fogalmazott, a megjelenített hagyatékból egy komplett pedagógiai programot lehetne összeállítani, hiszen minden egyes grafika, minden egyes tantárgyba beilleszthető lenne. Az alapítványnak egyébként nem titkolt célja is, hogy egy Dr. Kós Károly nevével fémjelzett tanodát indítson. Már most sokat tesznek a különböző korosztályok megszólítása érdekében, néprajzi tárgyú foglalkozásokat, kirándulásokat, táborokat, emléktúrákat, versenyeket szerveznek gyerekeknek és felnőtteknek, rendezvényeket, néprajzi kurzusokat autodidaktáknak és szakembereknek és még számos programot, konferenciát a nem mindennapi gyűjtemény megismertetése céljából – tudtuk meg az alapítványi elnöktől.


A Dr. Kós Károly grafikáit bemutató kiállítás 2012. március 31-ig tekinthető meg a Kékfestő Múzeumban.


vissza a lap tetejére